Otevřená schůze akademického senátu Univerzity Palackého v Olomouci
7. prosince 2022, 13:00–16:00

Jediným bodem na agendě sezení akademického senátu Univerzity Palackého (UP) bylo odvolání MUDr. Martina Procházky, Ph.D., z funkce rektora UP kvůli ztrátě důvěry po propuštění děkana přírodovědecké fakulty, prof. Dr. Martina Kubaly:

Ačkoliv se to zdá velmi nepravděpodobné, dění na UP jako by bylo přesným obrazem situace popsané ve smyšlené hře Korupce, kterou najdete ZDE.

Veřejnosti přístupné sezení, kterého se mimo jiné zúčastnila i Česká Televize 1, bylo možno sledovat přes internet. Zvukový záznam špatné kvality je ZDE.

O původním důvodu řízení, totiž snaze ututlat korupční aféru ve výšce nad miliardu korun, se nikdo nezmínil. Jak se dalo očekávat, bylo diskuzní téma o ztrátě důvěry dovedně odvedeno na detaily o financování údržby místností a hluboce filozofické závěry, že o pravdě v přírodních vědách smí rozhodovat pouze právníci, kteří se mezi sebou dohodnou.

5 členů akademického senátu vyjádřilo svým hlasem, že rektor ztratil jejich důvěru a měl by odstoupit. 16 členů senátu hlasovalo proti a jeden člen se zdržel hlasování. Rektor si svou pozici ponechal.

Shodou okolností vyvinulo jednání senátu charakter divadelní hry, která onoho samého dne rozesmála mnoho dětí v Praze:
    

Prof. Dr. rer. nat. David Tománek

This page has received 00107 hits since December 17, 2022.
Last update:   2023.01.09 (Monday) 09:54:24 EST.